Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Варна и "Фондация за устойчиво развитие" - Варна и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Морска градина - Варна
Зоокътът е открит през 1961 г. и за кратко време се превърща в любимо място и за децата и за възрастните
Зоокътът е открит през 1961 г. и за кратко време се превърща в любимо място и за децата и за възрастните

Напускайки Римски терми или Музея на медицината се насочете към Морската градина във Варна. Осем километровият парк до самия бряг, с редки дървесни видове и екзотични растения е втората емблема на града.

От края на XIX в. чешкият паркостроител Антон Новак е вплел в aрхитектурата на атракционната Морска градина по неповторим начин барокови мотиви и прочутия виенския стил в паркоизграждането.

На входа на градината е монтиран слънчев часовник, стилизирано изобразяващ излитащ лебед. През петдесетте години на ХХ в. на това място е била поставена статуята на Сталин, а градът е носил неговото име. По-късно през шейсетте години на XX в. старото име на града е върнато, а паметникът е демонтиран.

По нататъшната разходка из Морската градина преминава покрай Морското казино и известната от близкото минало сцена “Раковината”, където и сега всеки петък, събота и неделя от началото на месец май до края на месец септември изнасят концерти духови оркестри.

Минавайки в близост до Алпинеума се стига до Летния театър на Варна. Разположен амфитеатрално сред живописната зеленина на парка, Летния театър е притегателен център за всички почитатели на балетното изкуство. От близо половин век там се провежда Международния балетен конкурс. Наред с него през летния сезон на сцената на театъра гостуват многобройни културни прояви от местен, национален и международен характер.

Терариума "Екзотик зоо", като част от Природонаучния музей, е най-разнообразната  колекция от терариумни животни в България.

През летния зной по пътя през градината, ще оцените разходката на сянка под дърветата преминавайки през разположените в парка музеи и атракции:

  • Национален военноморски музей
  • Аквариум
  • Астрономическа обсерваторлия и Планетариум
  • Фестивален и конгресен център
  • Делфинариум
  • Природонаучен музей
Последна актуализация на 21.12.2004